- De Europese Centrale Bank heeft de beleidsrente in de eurozone voor het eerst sinds september 2019 verlaagd.
- De beleidsbepalers van de ECB besloten donderdag om de depositorente met een kwart procentpunt terug te schroeven tot 3,75 procent.
- Met de lagere leenkosten hoopt de ECB het economisch herstel in het eurogebied te stimuleren.
- Lees ook: De Europese Centrale Bank werkt niet met 1 rente, maar met 3 rentes: dit zijn de verschillen
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentetarieven in de eurozone voor het eerst sinds september 2019 verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten donderdag om de depositorente met een kwart procentpunt terug te schroeven tot 3,75 procent.
Dat besluit was conform de verwachting van economen. Met de lagere leenkosten hoopt de ECB het economisch herstel in het eurogebied te stimuleren.
Bij een lagere rente van de ECB wordt het voor banken goedkoper om geld te lenen en zullen zij de rente voor het geld dat zij uitlenen aan consumenten, bedrijven en overheden verlagen.
De centrale bank begon in juli 2022 met het in een recordtempo verhogen van de beleidsrente tot een recordniveau van 4 procent voor de depositorente, om de hoge inflatie in het eurogebied te bestrijden.
Na de laatste renteverhoging van september vorig jaar, hield de ECB de rente vijf keer op rij onveranderd om de impact van de hogere leenkosten op de inflatie af te wachten.
De ECB werkt in de praktijk met drie rentes: de depositorente is de rente die banken ontvangen als ze zelf geld stallen bij de ECB. De herfinancieringsrente en de marginale beleningsrente zijn rentes die banken betalen als ze geld van de ECB lenen.
Door de oorlog in Oekraïne en de sterk gestegen energieprijzen schoot de inflatie omhoog tot een hoogtepunt van bijna 11 procent in 2022. Inmiddels is de inflatie weer sterk afgezwakt.
Of de ECB de rente in de komende maanden verder gaat verlagen, is echter onzeker. In mei liep de inflatie in de eurozone namelijk weer wat op tot 2,6 procent, waarmee de inflatie nog altijd boven de ECB-doelstelling van 2 procent ligt.
De economen van de ECB verwachten dat de economie van de eurozone dit jaar sterker zal groeien dan eerder gedacht. Voor 2024 rekenen de economen op een groei van 0,9 procent. In maart werd nog een plus van 0,6 procent voorspeld.
Voor 2025 voorziet de ECB nu een groei van 1,4 procent, wat juist weer wat zwakker is dan eerder gedacht. Dat was in maart namelijk nog 1,5 procent.
De ECB stelde wel de inflatieverwachting voor dit jaar naar boven bij. Die is nu 2,5 procent, tegen 2,3 procent in maart. Voor 2025 en 2026 verwacht de ECB respectievelijk een inflatie van 2,2 en 1,9 procent. De centrale bank heeft een doelstelling voor de inflatie van 2 procent.
Timing van verdere verlaging rente eurozone onzeker
ECB-president Christine Lagarde gaf in een toelichting op het rentebesluit aan dat de timing van toekomstige rentestappen sterk afhangt van de nieuwe macro-economische data die de komende maanden beschikbaar worden.
Met de rentestap loopt de ECB ivoor op de Amerikaanse Federal Reserve bij het laten vieren van de teugels. Door de hardnekkige inflatie in de Verenigde Staten lijkt de Fed pas na de zomer de rente te verlagen. Dat kan leiden tot een zwakkere euro ten opzichte van de dollar.
Lagarde onderstreepte bij het vorige rentebesluit in april al dat de ECB eigen keuzes maakt. "We zijn data-afhankelijk, niet Fed-afhankelijk."
DNB stuurde bericht over renteverlaging te vroeg
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft per mail een nieuwsbericht over de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) eerder verstuurd dan dat de renteverlaging bekend werd gemaakt. Iets meer dan tien minuten voor de officiële bekendmaking van het rentebesluit ontving persbureau ANP een mail van DNB met een link naar het nieuwsbericht getiteld "Vier vragen over de renteverlaging".
DNB zegt het bericht per ongeluk te hebben gepubliceerd. "Wij hebben dit bericht zo snel mogelijk van onze website verwijderd", reageert de bank. DNB gaat naar eigen zeggen onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.